Masliana – witamy wiosnę…  

0

Materiał ten jest dostępny również w języku ukraińskim

Tradycję wypiekania na Maslianę placków odziedziczyliśmy z czasów pogańskich. Placek symbolizował  Słońce – Jaryło i był nieodłącznym atrybutem Stritennia – święta spotkania zimy z wiosną. Chrześcijańska tradycja transformowała to święto i obecnie zapowiada ono początek Wielkiego Postu. W Polsce w tym okresie przyjęło się spożywanie w Tłusty Czwartek pączków oraz chrustów, ale ta tradycja przyszła z Zachodu dopiero pod koniec XVI wieku. Natomiast w pierwszej polskiej księdze kulinarnej Czernickiego z 1682 roku jest kilka przepisów na naleśniki. I coś mi podpowiada, że w tym czasie na świątecznych stołach Polaków także były placki. Proponuję więc kompromis – na zapusty zgodnie ze wschodnim obrzędem przygotowywano naleśniki według starego polskiego przepisu.

Klasyczne naleśniki

2 szklanki mleka, 4 jajka, 1 łyżkę sklarowanego masła i po szczypcie soli oraz cukru spieniamy przy użyciu miksera. Stopniowo dodajemy mąkę, aby ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany. Mieszamy mikserem na średnich obrotach i odstawiamy na 30 minut. Rozgrzaną patelnię omaszczamy kawałkiem słoniny nałożonej na widelec, wlewamy chochelką ciasto i podsmażamy z obu stron.

Naleśniki staropolskie

Na 50 ml oliwy z oliwek podsmażamy drobno posiekaną cebulę, po 200 gr drobno pokrojonej kiełbasy oraz grzybów (odrobinę posolić i popieprzyć). Wyłożyć farsz na naleśniki podany w poprzedniej recepturze i zawinąć w ruloniki. Uformowane naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego, polać roztopionym masłem i posypać żółtym serem. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 °С przez 15 – 20 minut. Podawać na ciepło.

Moje ulubione krokiety białostockie z grzybami

Pokroić 400 gr polskich grzybów (podgrzybki, jeśli są mrożone – rozmrozić), 50 gr suszonych grzybów zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny. Na 70 gr masła podsmażamy drobno posiekaną dużą cebulę oraz dwie łodyżki selera. Dodajemy grzyby i zalewamy wszystko wodą, w której moczyły się suszone grzyby. Zostawiamy na małym ogniu, dopóki grzyby nie zmiękną, a woda odparuje. Dodajemy do smaku sól oraz mielony czarny pieprz i odstawiamy farsz do wystudzenia. Po wystudzeniu, na środek naleśnika (przepis – patrz wyżej) nakładamy farsz (około 2 łyżki z okładem), zwijamy dwie przeciwległe końcówki naleśnika, tak aby zachodziły jedna na drugą, trzecim skrajem całkowicie nakrywamy farsz i zawijamy w ostatnią końcówkę. Następnie ubijamy widelcem lub trzepaczką 2 jajka ze szczyptą soli i czarnego pieprzu. Każdy krokiet zamaczamy w jajku, a następnie obtaczamy w panierce. Podsmażamy na oleju lub zapiekamy w piekarniku aż nabiorą rumianego koloru.

Smacznego!

Jurij HERASYMCZUK

Share.